Let op, geld lenen kost geld Let op, geld lenen kost geld

Wat is financieren?

Financieren, een nadere toelichting.


Wij krijgen vaak vragen als ‘wat is een financiering’, ‘wat is Financial Lease’ en ‘wat is het verschil’. Natuurlijk geven wij daar graag duidelijkheid in.
 

Allereerst, wat is een financiering?

Kort gezegd is dat het lenen van geld. Daarbij maken we onderscheid tussen een particuliere financiering, geld dat geleend wordt door een particulier ofwel een privépersoon en een zakelijke financiering, waarbij een bedrijf (bijvoorbeeld een BV, NV, eenmanszaak, V.O.F. of ZZP’er) het geld leent.
 

Een particuliere lening wordt ook wel consumptief krediet genoemd.

De twee belangrijkste vormen daarvan zijn de persoonlijke lening en het doorlopend krediet. De persoonlijke lening kent een vast maandbedrag, de zogenoemde annuïteit, bestaande uit aflossing en rente. In het begin van de looptijd, die eveneens vast is, bestaat het maandbedrag uit een groot deel rente en een klein deel aflossing, aan het eind is dat andersom. In het begin is het openstaande bedrag immers hoog en wordt dan ook veel rente betaald. Ook het doorlopend krediet heeft een vast maandbedrag, maar de looptijd is variabel. Deze kan wijzigen door een fluctuerende rentestand, tussentijdse geldopname (waardoor het openstaande bedrag toeneemt) of een extra aflossing (kredietsom neemt af).

 

 

Financial Lease is een zakelijke financiering, zoals ook Operationele Lease en Equipment Lease dat zijn.

Een ondernemer schaft er een voertuig of machine mee aan en betaalt het geleende geld gedurende een vaste looptijd met gelijke bedragen (de maandtermijnen) terug. In Financial Lease zitten geen services, zoals reparatie en onderhoud, banden enz.

Daarvoor is er Operational Lease, dat naast de financiering dus ook het beheer van het voertuig regelt. Ook wel Operationele Service Lease genoemd.

Nu de verschillen tussen een financiering en Financial Lease. De eerste is voor particulieren en de tweede, Financial Lease is een zakelijke aangelegenheid, dat zeiden we al. Bij de particuliere lening zonder onderpand is de kredietnemer vanaf het begin eigenaar van de auto. Bij een particuliere lening met onderpand en Financial Lease verkrijgt de geldlener het juridisch eigendom pas na betalen van de laatste termijn. Wil je het onderpand tussentijds verkopen? Dat mag alleen als de verstrekker van de financiering/lease vooraf toestemming heeft gegeven. In dat geval los je de lening in één keer af voordat de lease zou eindigen.

Bij Financial Lease leen je het aankoopbedrag van een auto. (of een deel daarvan). De leasemaatschappij financiert de aankoop die je in maandelijkse termijnen terugbetaalt. Tijdens de leaseperiode ben je al economisch eigenaar van de auto. Dat betekent dat je verschillende kosten zakelijk kunt aftrekken. Na afloop ben je ook juridisch eigenaar van de auto.

Omdat Financial Lease een zakelijke financiering is, bestaan daar mogelijkheden als renteaftrek, investeringsaftrek en terugvordering van de BTW. Deze fiscale voordelen ontbreken bij de particuliere financiering.

 

 

 

Nog één ding… wat is dan Private Lease?

Dat is een leasevorm voor particulieren. In feite is het “het huren van een auto”, maar nu inclusief services als reparatie en onderhoud, banden, verzekering en wegenbelasting. Vergelijk het met het hiervoor genoemde Operational Lease, maar dan voor privépersonen. Zij ‘huren’ de auto, die na betaling van de laatste termijn weer dient te worden ingeleverd. Op dit moment bieden wij geen Private Lease aan.